Украински граждани на протест в България: Хората се молят да спре войната

218

Протестиращите изразиха своята позиция и притесненията си по повод разразяващите се военни действия от страна на Русия и споделиха информация, предоставена им от близките им в Украйна

Днес се състоя протест пред Руското консулство във Варна, по повод разразилите се нападения над Украйна.

Нова Вест интервюира някои от участниците в протеста.

„Навсякъде се чуват взривове, навсякъде хората усещат присъствие на „най-миролюбивата“ държава“, коментира една от участничките в протеста, която сподели, че има близки в Донецка, Киевска и други области в Украйна, от които е получила тази информация.

„За евакуация почти никой не говори в момента. Тези хора, с които днес говорих аз са твърди. Те ще останат в Украйна и ще продължат да работят и да защитават своята държава по собствения си начин“, добави тя.

Друга участничка в протеста споделя, че всичките й близки, роднини и приятели са в Украйна. Те са от централна Украйна, от град Кривой Рог, град Днипро. В Донецк пък, е бащата на съпруга й.

„Днес в 4 часа сутринта всички са чули взривове. Хората са в паника. Хората се молят да спре войната и чакат някакви указания какво да правят. Дали да отидат в бомбоубежища или да чакат в апартаментите си. Всички си имат „тревожни чанти“, в които има лекарства, вода, храна, документи и чакат някакви разпоредби какво да правят по-нататък“, коментира тя пред Нова Вест.