Кирил Петков: Оперативни групи следят за евентуални рискове за България, свързани с украинския конфликт

89

Петков: Българското правителство работи срещу възможни рискове за България. Едновременно с това не трябва да се предизвиква никаква паника

Правителственото заседание приключи, а след края му стана ясно, че българските институции работят рамо до рамо за преодоляване на напрежението вследствие на украинския конфликт, пише BG On Air.

Изготвят се планове за реакция. Приоритет №1 остава извеждане на българите от Украйна. Работи се по няколко възможни версии за рисковете и това, което могат да причинят те на енергийната система.

„Българското правителство вече задейства оперативни групи по различните рискове, за да сме сигурни, че във всяко едно измерение, което може да донесе риск за българската национална сигурност, ние сме готови. Едновременно с това не трябва да се предизвиква никаква паника. В този момент няма директен риск по никакъв начин за военни действия срещу територията на България“, коментира министър-председателят на България.

„Ние изработваме финален план за всичките елементи, на енергийна сигурност, киберсигурност, военновременни запаси, нива на тези запаси. Така че за всички тези неща сме абсолютно готови. Българските граждани могат да са спокойни“, допълва той.

По публикацията работи: Пламена Сутева