10 любопитни фактa, които ще ви изненадат

Тези интересни факти не са просто забавна информация, те са напълно завладяващи и след като започнете да четете, ще искате да продължите, докато любопитството ви не бъде задоволено, пишат в Reader’s Digest.

Факт № 1: Шотландия има 421 думи за сняг
Да, 421! Някои примери: sneesl (за да започне да вали или да вали сняг); feefle (да се върти); и flinkdrinkin (лек сняг).

Факт № 2: Фъстъците не са технически ядки
Те са бобови растения. Според Merriam-Webster ядката е само ядка, ако е „сух плод или семе с твърда черупка с отделяща се кора или черупка и вътрешно ядро“. Това означава, че орехите, бадемите, кашуто и шам фъстъкът също не са ядки. Те са семена.

Факт № 3: Най-дългата английска дума е дълга 189 819 букви
Няма да го излагаме тук, но пълното име на протеина с прякор титин ще отнеме три часа и половина, за да се каже на глас. Въпреки че това е най-дългата дума на английски език, най-дългата дума в Оксфордския английски речник има 45 букви, а най-дългата измислена дума има само 28.

Факт № 4: Някои видове октопод снасят по 56 000 яйца наведнъж
Средно гигантски тихоокеански октопод ще снесе 56 000 яйца в края на бременността, в продължение на около месец, съобщава NPR. Отначало тези нови бебета плуват през заобикалящата вода, непривързани едно към друго или към майка си. Но след това майката събира всяко яйце — което е с размерите на оризово зърно — и ги сплита на плитки, което й позволява да следи всички едновременно.

Факт № 5: Котките имат по-малко пръсти на задните си лапи
Подобно на повечето четириноги бозайници, котките имат пет пръста отпред, но задните им лапи имат само четири пръста. Учените смятат, че задните лапи с четири пръста могат да им помогнат да тичат по-бързо.

Факт № 6: Сините китове изяждат половин милион калории в една хапка
Просто се опитайте да обгърнете мозъка си с втората част от този животински факт: тези 457 000 калории са повече от 240 пъти повече от енергията, която китът използва, за да загребе този крил в устата си.

Факт № 7: Пуйките могат да се изчервят
Когато пуйките са уплашени или развълнувани – например когато мъжките видят женска, от която се интересуват – бледата кожа на главата и шията им става яркочервена, синя или бяла.

Факт № 8: Повечето герои на Дисни носят ръкавици, за да опростят анимацията
Уолт Дисни може би е бил първият, който е сложил ръкавици на героите си, както се вижда в The Opry House от 1929 г., с Мики Маус в главната роля. Освен че са по-лесни за анимиране, има и друга причина за ръкавиците: „Не искахме той да има ръце с мишка, защото трябваше да е по-човечен“, каза Дисни на своя биограф през 1957 г.

Факт № 9: Сегашното американско знаме е проектирано от ученик в гимназията
Започва като училищен проект по история на Боб Хефт през 1958 г. Дизайнът му е имал 50 звезди, въпреки че Аляска и Хавай все още не са били щати; Хефт е смятал, че двата щата скоро ще спечелят държавност и показва на правителството своя дизайн.

Факт № 10: Кравите нямат горни предни зъби
Те имат кътници отгоре, в задната част на устата си, но където бихте очаквали да са горните резци, кравите, овцете и козите имат дебел слой тъкан, наречен зъбна подложка. Те използват това с долните си зъби, за да вадят трева.

Превод и редакция: Станислава Гавазова