Биткойнът достигна ново дъно: Забележимо изостава от своя „заклет враг“

113

Експерти прогнозират, че нивото му може да падне още по-ниско, тъй като неговият „заклет враг“ – златото, е все по-предпочитано от търговците

Биткойнът спадна до повече от двуседмично дъно, тъй като опасенията от евентуално руско нахлуване в Украйна накараха някои анализатори да прогнозират, че най-голямата криптовалута може да се плъзне към ключовото ниво от 30 000 долара, съобщи Bloomberg.

Биткойнът се понижи за шести пореден ден – във вторник достигна най-ниската си стойност за деня от 36 372 долара, след като руският президент Владимир Путин заяви, че признава две самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна и разпореди да бъдат изпратени войски там. Другите криптовалути също отбелязаха спад, като етерът поевтиня с цели 2,9%, а XRP – с 6,7%.

Биткойнът се потопи под нивото от 40 000 долара през уикенда и продължи да отслабва със задълбочаването на кризата в Украйна, подкопавайки аргумента, че криптовалутите са убежище по време на геополитически сътресения. Златото достигна най-високото си ниво от юни насам.

„В последния водовъртеж на земното кълбо – САЩ – Русия – Украйна – биткойнът – активът, за който се твърди, че е отговор на всеки въпрос, тихо отслабна и забележимо изостава от своя заклет враг – златото“, заяви Джон Роук от 22V Research в бележка от понеделник.

Той прогнозира, че биткойнът може да падне под 30 000 долара – ниво, което не е виждал от юли, тъй като търговците все повече предпочитат златото, което потенциално може да доведе до достигане на исторически връх.

По публикацията работи: Мариела Анастасова