Студенти в наш университет не искат да се връщат към присъствено обучение

274

Със своя заповед, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова разреши студентите да се върнат в университетите и да се обучават присъствено от 21 февруари. Сред тях обаче има много несъгласни. Те настояват за онлайн анкета, която да се проведе сред студентите

Студенти от УНСС възразяват срещу възстановяването на присъственото обучение. Близо 1000 души са подписали петиция, изпратена до ректора на Университета, в която настояват да бъдат проучени студентските нагласи, преди да бъде решено за връщане в аудиториите.

Авторите на петицията твърдят, че ваксинираните студенти са под 30% и това е заплаха за здравето на всички. Освен това бързото връщане към присъственото обучение ще създаде неудобство, тъй като огромна част от студентите са освободили квартирите и стаите си в общежитията.

Ето и какво гласи петицията:

„Във връзка  с настояването на студентските съвети, включително и на нашия, което се посочва като основен аргумент за връщане към присъствено обучение, организираме тази ПЕТИЦИЯ до ректора на УНСС проф. Димитров. На свой ред настояваме да бъде направено честно проучване сред студентите, преподавателите и служителите на УНСС какви са нагласите за връщане към аудиторните занятия, при положение, че под 30% са ваксинираните студенти и това е сериозна заплаха за здравето на всички нас. За всички е ясно, че т.нар. КОВИД мерки няма да бъдат спазвани в университета по ред причини. Тук дори не включваме огромното неудобство, което ще предизвика подобно връщане „на пожар“ в чисто организационен и финансов план за студентите, освободили стаите в общежитията и квартирите си. В тази връзка, призоваваме Ръководството на УНСС да извърши онлайн допитване до ВСИЧКИ студенти, преподаватели и служители, за това дали да се продължи онлайн обучението: „Да“ или „Не“. Системата на УНСС би могла да се осъществи такова проучване и то най-ясно ще отрази каква е позицията на всички нас“.

Здравното министерство разреши присъственото обучение да бъде възстановено от 21 февруари. Студентите обаче настояват за онлайн анкета преди това да се случи.