Кирил Петков е репресирал Делян Пеевски, твърдят от ДПС

315

Двамата си размениха реплики в парламента

Сигнал за незаконни действия на финансовия министър Асен Василев срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски внася в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, каза той на брифинг в Народното събрание.

„Преди 2 дни предупредихме за едни закани на министър Асен Василев относно наши колеги. Това, за което превантивно ви предупредихме, днес от медиите разбираме, че вече е факт. Моделът е: някой на някого нещо бил казал някъде около селската чешма. Обикновено този някой е от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев. След което онова, казаното, се довежда до знанието на министър Асен Василев, който поема ангажименти и обещава да извършва неправомерни действия. Услужливо медиите на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев му задават въпроси, той отговаря и предприема неправомерни действия”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти. Затова ние решихме, че точно днес тези обявени през медиите неправомерни действия на министъра на финансите, ще ги дадем на прокуратурата“, заяви добави лидерът на ДПС.

До остра размяна на реплики между премиера Кирил Петков и депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, се стигна днес в Народното събрание. Това се случи по време на парламентарния контрол. След като участието на Петков приключи той се насочи към изхода на пленарната зала, но се спря при депутатите от движението Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

Последва кратка размяна на реплики, като най-активен беше именно Делян Пеевски. Не стана ясно какво точно обсъждат двете страни, но по устните на депутатът може да се прочете „Направете ревизия на „златните паспорти“.

Според пресцентъра на ДПС пред Карадайъ и Пеевски премиерът е поел „твърд ангажимент да бъде прието предложеното от ДПС законодателство за пълна забрана и проверка на всички издадени т.нар. „златни паспорти“. Петков обещал и да осигури подкрепата на мнозинството в парламента за приемането на законодателните предложения на движението. По-рано по време на контрола Петков и ДПС влязоха в сблъсък на тема корупционния списък, който премиерът внесе в прокуратурата.

„Ние искаме да се държите като министър-председател на Република България. Искаме, когато отправяте обвинения, те да са обосновани. Искаме да не лъжете“. С тези думи се обърна към премиерът Кирил Петков зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на парламентарния контрол.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също се включи в диалога като заяви, че Петков не отговаря на въпросите, а чете декларации. „Прокуратурата на Република България обяви, че неговите декларации нямат никаква стойност“, допълни той.