Как да планирате пазаруването си, за да оптимизирате бюджета си?

739

Случвало ли ви се е да отидете в супермаркета за няколко дребни неща, а да се върнете с две торби и дълъг свитък за касова бележка? Ако отговорът е положителен, то е време да направите някои кардинални промени, за да спестите пари и да не изхвърляте храна.

Първа стъпка: Планирайте

Ако искате да се възползвате от някоя нова рецепта или пък имате желание да попълните липсите в семейния склад, то веднага направете списък. Той ще ви помогне дa бъдете максимално организирани по време на пазаруване и да не се разколебавате при вида на някоя много добра оферта. 

Но как да направите този списък? Преди всичко се заемете с разглеждането на брошурата на супермаркета, който искате да посетите. Може да сравните цените на стоките, които харесвате и в други конкурентни магазини, а след това да изберете онзи, който най-добре отговаря на съотношението цена – качество. 

Когато сте сигурни къде отивате, започнете да правите списъка според начина, по който ще обикаляте в магазина. 

Обикновено всички магазини от една верига са разпределени идентично и можете да се сигурни, къде да търсите стоките, които харесвате. 

Започнете списъка със пресни зеленчуци и плодове, след това преминете към пакетирани продукти и свежо месо, млечни продукти, консерви, препарати и подобни, а накрая спиртни напитки и сладки изделия. 

Ако във вашия списък има нещо, което не отговаря на по-горе изброените, можете да се обърнете към консултантите в магазина и те да ви ориентират. 

Планирайте спрямо промоциите

Ако не сте любител на хартиените брошури, може да се насочите към електронните в сайта на магазина. Там ще може да разгледате всички текущи и предстоящи промоции за седмицата и да си направите сметка, какво искате да закупите от там. 

Съобразете се изцяло с това, какво ще сготвите, за да не разхищавате храна. 

За да сте сигурни, че пазарувате правилно си запишете в списъка и храните, които ще са в промоция, както и помислете по какъв начин може да се възползвате от нея.

Много вериги имат карти за отстъпка, която ви дава точки или пък процент надолу от текущата цена. Има и магазини, които предлагат промоция при закупуване на по-голяма бройка от един продукт. Може да се възползвате и от намалените продукти, подари скоро изтичащ срок на годност. 

Затова се заемете с малко проучване, което ще ви доведе до желания успех.

По колко пъти да пазарувате?

Веднъж седмично е напълно достатъчно, за да си набавите наведнъж всички необходими продукти за семейството. Освен, че по този начин ще спестите от гориво, ще можете да се фокусирате върху списъка си и да не се налага да се връщате отново, освен ако няма промоция, която чакате. 

Пазаруването веднъж седмично ви дава възможност да сте направили предварително плана за храна за седмицата и да не излизате от тази цел. Ще вземете продуктите, които искате и които ще ви свършат работа, без излишно лутане и без ненужни покупки. 

Разгледайте касовата си бележка

В касовата ви бележка може да забележите кои продукти, които консумира вашето семейство са най-скъпи и как може да оптимизирате максимално бюджета си.

Може да разгледате рецепти, които да са постни, ако прекалявате с месото или пък да се насладите на повече супи, ако забелязвате, че това липсва. Същото важи и за плодовете и зеленчуците и сладките изделия, за чипсовете и ядките, и т.н.

Обърнете внимание на всички детайли и се впуснете в пазаруване на нужните продукти, на добра цена, които да ви осигурят топлата вечеря в уюта на семейната компания. Скоро ще се насладите на всички позитиви, които засегнахме в статия и сме сигурни, че резултатите ще са на лице още след първия пазар.