Инцидент със самолет по маршрута София-Истанбул. Пътник: Дойде истеричното крещене на пилота „пригответе се за удар“

1160

Машината е имала сериозен технически проблем и е кацнала аварийно на летище София

Инцидент със самолет по линията София-Истанбул е станал в неделя. След излитането на машината от столичното летище е установен технически проблем и се е наложило управлението на самолета да продължи ръчно, съобщава Нова телевизия.

На борда е имало 95 души, като сред тях е имало и голяма българска група, която е трябвало да пътува до Мексико.

Техническият проблем е бил установен преди излитане. По думите на пътниците е имало проблем, който е бил отстранен, машината е излетяла, но няколко минути по-късно им е казано, че трябва да се извърши обратно кацане.

От РВД веднага са подали сигнал на Националния борд за разследване на произшествия, които  са реагирали и са започнали подготвяне за евентуално аварийно кацане. Изпратени са линейки, които да осигурят безопасността на пътниците.

Направена е техническа инспекция на машината, като на следващия ден – в понеделник, самолетът е излетял отново.

Пътници, които са били на борда на самолета, съобщават за преживяното в социалните мрежи.

„Самолетът се наклони супер много на едната страна и луната буквално се виждаше под нас, а не над нас. Самолетът не успя да се изкачи над 1500 м надморска височина и имаше непрестанна турбуленция. След което, стюардесата започна да говори бързо, първо на турски език, но се усещаше ясен страх в гласа. Премина на английски и тогава се чу: Отстранете всички лаптопи, телефони, очила, затегнете коланите и застанете в защитна поза.  Пригответе се за удар”, пише Крум Атанасов.

„Самолета направи първи опит за излитане, но след час ни върнаха на гейта. Казаха технически проблем. След още час и половина престой, все пак направихме опит за излитане. Излитане…, но не съвсем. Самолетът така и не набра достатъчно тяга, летеше на повече от 1500 м. И през цялото време рязко завиваше ту наляво, надясно, после с носа надолу после нагоре. Луната през прозореца, започнах да я виждам на обратно, ту над крилото а после под крилото. И след 20 минути полет, виждайки обратно копитото над София дойде истеричното крещене на пилота „свалете лещите, махнете очилата, пригответе се за удар”, пише друг потребител.

По публикацията работи Снежина Раева