Жители на дупнишко село са в протестна готовност: Не искат да се строи затвор

105

Те са против в селото да бъдат настанени още криминално проявени лица

Жителите на дупнишкото село Самораново са в протестна готовност заради намеренията на държавата да открие затвор в района. Планирано е в него да бъдат настанени над 400 души, извършили криминални престъпления.

В момента в Самораново функционира затворническо общежитие от открит тип, където наказания изтърпяват общо 103 осъдени лица. Местните жители не са съгласни с идеята в селото да се настанят още криминално проявени с изграждането на нов затвор.

„Не е нормално да има затвор почти в селото, на метри от детска градина, на метри от училището. Аз не знам кой родител ще пусне детето си да се прибира само“, казва жителка на селото.

Хората казват, че за идеята за построяването на затвора са разбрали едва преди седмица, когато станало ясно, че Общинският съвет в Дупница е дал съгласие.

От Министерството на правосъдието в писмо до БНТ са заявили, че са запознати с недоволството на хората в района. Уверяват обаче, че място за притеснение няма. Допълниха още, че се предвижда да бъдат разкрити и нови работни места.

По публикацията работи: Мариела Анастасова