Започва годината на Черния воден тигър: Какво да очакваме от нея?

255

Какво ще донесе 2022г. на всеки зодиакален знак според китайския хороскоп?

На 1 февруари 2022 г. Китай и други азиатски страни празнуват Нова година по китайския календар, която тази година ще премине под знака на Черния воден тигър.

Китайската Нова година или лунна Нова година се отбелязва на първия ден от първия месец от китайския лунно-слънчев календар – древна система за измерване на времето, датираща от времето на династията Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. Хр.). В григорианския календар това съответства на един от дните между 21 януари и 21 февруари, пише БТА.

Китайският календар се основава на 12-годишен зодиакален цикъл (плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе), както и на древнокитайската натурфилософска идея за съжителството на петте елемента и цветовете, свързани с тях: дърво (синьо-зелено), огън (червено), земя (жълто), метал (бяло), вода (черно).

Всяка година символичното животно се свързва с определен елемент (цвят). Един елемент (цвят) действа в продължение на две години – през първата година има активна енергия (Ян), а през втората – пасивна енергия (Ин).

Първоначално Новата година са празнували предимно земеделците. На този ден те са отбелязвали края на сезона на полската работа, изказвали са благодарността си за получените дарове и са си пожелавали късмет и благоденствие през следващата година.

Според древна китайска легенда в началото на всяка нова година чудовището Ниен се е появявало и е всявало ужас сред хората. Един мъдрец ги посъветвал да го изплашат с червени хартиени фенери и силно пляскане с ръце, от което по-късно се развива традицията да се изстрелват фойерверки и конфети.

Първоначално празникът е наричан Нова година, а впоследствие Чундзие или Пролетен фестивал. След Синхайската революция (1911-1912 г.), когато в страната се установява република, Китай преминава към григорианския календар, но жителите му традиционно продължават да празнуват Нова година по китайския календар.

Китайците обръщат специално внимание на молитвите и почитането на боговете. В навечерието на Нова година се смята, че е важно да се посрещнат боговете, които слизат от небето. Домовете се украсяват с червени фенери, както и с калиграфски надписи върху червена хартия с новогодишни пожелания. Китайският йероглиф за „щастие“ обикновено се поставя на рамката на вратата.

Подаръците също са важни за празника според китайската традиция. Първо те се поднасят на възрастните хора, а след това на децата.

Младите често получават за късмет червени пликчета с пари. В по-съвременния вариант на традицията членове на семейства и приятели си разменят виртуални червени пликчета.

Неизменни за празника са фолкорните чествания, съпроводени от традиционни представления като танц на лъва и танц на дракона. Новогодишните празненства приключват след Фестивала на фенерите на петнадесетия ден от първия месец на лунния календар.

Тигърът е кралят на хищниците в Китай и този знак се свързва с много сила, директност и храброст, но и с високо самочувствие и избухливост. Неговите години са 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022, 2034.

Тази година се очаква да бъде белязана от много промени и възможности за представителите на всички зодиакални знаци да подобрят различни аспекти от живота си – любов, работа, финансово положение. Тя ще е динамична и изпълнена и с много обрати и рискови ситуации, от които някои ще успеят да извлекат ползи, а други – само негативи.

Родените под знака на тигъра също няма да бъдат пощадени от предизвикателствата, които очакват всички. Препоръчително е да носят повече червено и да разчитат на късметлийските си числа – 1, 3 и 4.

Годината ще бъде най-щастлива за тези, родени под знаците на вола и козата. Зайците, драконите, конете и петлите ще се радват на безгрижие, късмет и сериозни финансови постъпления. Родените в годините на плъха, змията, маймуната, прасето и кучето ще трябва да се потрудят повече, за да постигнат целите си.

По публикацията работи Снежина Раева