Още една страна може да премахне всички Covid-19 ограничения

516

Страната ще последва примера на Великобритания, въпреки големия брой инфекции с Омикрон в Европа 

Премиерът на Дания Мете Фредериксен иска в края на месеца да отмени всички действащи в страната COVID ограничения, съобщава всекидневникът „Jyllands-Posten“, цитиран от БГНЕС. И това въпреки факта, че понастоящем Дания е най-горещата точка на коронавирус в Европа със заболеваемост от 4 890 случая.

Този ход, който все още не е публично потвърден, следва препоръката на Комисията по епидемиите. Комисията вече не иска да класифицира коронавирусът като опасен за обществото. Срокът на действие на предишните мерки, като например задължителните маски на закрито и правилата за 3G за събития, изтича на 31 януари.

В писмо до парламента министърът на здравеопазването Магнус Хойнике заяви, че правителството възнамерява да следва препоръките, издадени от експертна група във вторник, за премахване на всички ограничения до 1 февруари.

Нощните клубове могат да отворят отново, а ресторантите ще могат да сервират алкохол след 22 часа. Клиентите няма да трябва да представят пропуски за ваксина при влизане. Пътуващите могат да вземат автобуса, без да се налага да носят маска за лице, а магазините могат да вдигнат ограниченията за броя на клиентите.

При влизане в Дания трябва да се спазват само правилата за тестване и карантина. Те ще останат в сила още четири седмици.

Страната с население 5,8 млн. души регистрира във вторник 46 000 нови случаи на Covid-19.

По публикацията работи Снежина Раева