Свят

Байдън: САЩ може да санкционира Путин, ако Русия нахлуе в Украйна

Джо Байдън обмисля да санкционира Путин, ако Русия нахлуе в Украйна. Президентът на Америка сподели, че действията на Русия ще имат “огромни последици” за света, ако Русия предприеме действия срещу Украйна. Неговият коментар дойде след редица опасения за инвазия на Русия на Западните лидери.

Русия обвини САЩ и други страни в “ескалиране на напрежението” по въпроса и отрече да има  намерение да влиза в Украйна. 

Въпреки това Москва е разположила около 100 000 войници близо до границата.

Кремъл заяви, че вижда Западния военен алианс НАТО като заплаха за сигурността и настоява за правни гаранции, че няма да добавя нови членове от тези на Изток, включително съседна Украйна. 

За САЩ въпросът е “руската агресия”, а не разширяване на НАТО.

Страховете от инвазия накараха западните посолства в Киев да изтеглят част от служителите.

Дипломати от Русия, Украйна, Германия и Франция ще се съберат в Париж в сряда (2.02.) за разговори за растящото напрежение.

“Нищо не е изключено”

Президентът Байдън потвърди, когато репортери го попитаха, дали може да се наложат лични санкции на руския президент в случай на нахлуване.

Такова преместване през границата на Украйна би означавало „огромни последици в световен мащаб“ и би могло да представлява „най-голямата инвазия след Втората световна война“, каза той.

В сряда министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Трус повтори думите на Байдън, казвайки в програмата на Би Би Си, че правителството не е „изключило нищо“ – включително санкции срещу руския лидер. И каза, че Обединеното кралство се стреми да „затегне“ със санкции и ограничи хора, банки и бизнеси.

„Важното е, че всички наши съюзници правят същото. Това са колективни действия, за да покажем на Путин, че сме единни и ще помогнем за възпирането на “руското нахлуване“, каза тя.

Западните сили се съгласиха на „безпрецедентни“ санкции срещу Русия, ако тя се бе намесила по време на преговорите за кризата, по-рано тази седмица.

Русия отговори гневно на забележките на Байдън. Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия Владимир Путин, каза, че подобни санкции няма да бъдат „болезнени“ за президента, но ще бъдат „политически деструктивни“.

Той добави, че на висшите държавни служители на Русия е забранено да имат каквито и да било активи или сметки в чужбина, а заплатата на Путин отива в банка „Россия“.

Отделно администрацията на Байдън заяви, че работи с доставчици на петрол и газ по целия свят, за да увеличи доставките за Европа в случай, че Русия прекъсне доставките, пише New York Times.

В момента Русия осигурява около една трета от суровия петрол и газ, внесени от Европейския съюз.

Във вторник министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън повдигна въпроса за изключването на Русия от международната разплащателна система Swift – ход, който според висши руски служители, означава, че Европа няма да може да плаща и получава руски продукти.

Байдън също каза във вторник, че се е почувствал задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа, ако Русия нахлуе, но той повтори, че няма планове за изпращане на американски войски в самата Украйна.

САЩ вече са поставили 8 500 бойни войски в готовност. Русия обвини САЩ и НАТО, че „заливат“ Украйна с оръжия и западно влияние.

Вашингтон пък предупреди руския съюзник Беларус, че ще се изправи пред бърз и решителен отговор, ако съдейства за инвазия.

Русия е нахлувала на украинска територия, когато анексира Крим през 2014 г. След като руските сили взимат контрола, Крим гласува за присъединяване към Русия на референдум, който Западът и Украйна смятат за незаконен.

Поддържаните от Русия бунтовници също контролират райони от Източна Украйна близо до границите на Русия. Този конфликт струва около 14 000 живота, което нарушава мирното споразумение от 2015 г. 

Превод и редакция: Христина Иванова, „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца