Янев: Трябва да се спре със спекулациите, няма струпване на войски на НАТО у нас

150

Министърът на отбраната заяви, че изборът България да е част от НАТО е осъзнат. По думите му така държавата си позволява да харчи по-малко средства за отбраната, защото се съвместява с други държави

Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Решение в българското правителство за такъв тип движение, струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, когато това решение бъде взето то ще бъде комуникирано за всички български граждани. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

Според него трябва да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите.

„Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Той е бил прагматичен, защото ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от таи колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана. Ако бяхме обяснили на българските граждани, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП, но ако не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да говорим за цифри между 7-8%, вероятно всеки би ни разбрал“, добави Янев.