Нов православен храм издигат в столичен квартал (ВИДЕО)

59
blank
Снимка: Pixabay

Направиха първата копка на строежа

Беше направена първата копка на нов храм в столичния квартал „Люлин”, където към момента има само една действаща църка. Тя обаче се оказва недостатъчна за живущите в най-многолюдния район в София. Очаква се сградата на храма да бъде завършена след 2 години, след което започват дейности вътре в църквата.

„Нека с общи усилия съградим средище на духовност и родолюбие, в което следващите поколения да намират вяра и упование“. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по първата копка на новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски.

„Освен  духовен водач патриарх Евтимий беше и защитник на българщината. Днес, в момент на исторически изпитания, черпим сили от неговите духовни завети“, заяви президентът Румен Радев на церемонията в столичния ж.к. Люлин.

Държавният глава посочи, че животът и делото на Патриарх Евтимий Търновски са ярко свидетелство за силата на духа и на словото, за неговото постоянство и всеотдайност в църковната му обществена и литературна дейност. Румен Радев припомни още приноса на духовника за създаването на Търновската книжовна школа и за разцвета на  старобългарската литература.

Държавният глава изказа благодарност към Сдружението за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, чиято инициатива е изграждането на храма, на Българската православна църква, на районната и общинската администрация, както и на всички дарители, предоставили безвъзмездно труд, средства и време за осъществяването на това благородно дело.

Президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха послание към идните поколения, което бе поставено в капсула и положено заедно с три основни камъка – от Атон, символ на  Българския манастир там, от крепостта Царевец, символ на държавността от Второто българско царство, и от връх Шипка, символ на свободата и Третата българска държава. Водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.