Педиатър посочи кои симптоми издава Омикрон при децата

958

Как протича заболяването при най-малките пациенти?

Вариантът „Омикрон“ има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст обясни в предаването „Тази сутрин“ д-р Калин Лисички – началник на Клиника по педиатрия в болница „Токуда“.

В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца, уточни д-р Лисички.

„Като протичане заболяването започва с банална хрема – запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца“, каза педиатърът.

Лекуването протича в зависимост от състоянието им – при възпаления антибиотик, в други случаи венозни инфузии, докато започнат да се хранят, уточни той.

По думите му друга особеност на този вариант е развитието на ларингит.

„Това заболяване обикновено започва доста драматично – нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза“, обясни д-р Лисички.

„Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето и стане синкав – тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни – всичко това са алармиращи симптоми“, посъветва лекарят.

По публикацията работи Снежина Раева