Директорът на СЗО с ново предупреждение за коронавируса

862

Предупреждението от Световната здравна организация идва на фона на нови рекордни стойности на заразените с коронавируса 

„Омикрон продължава да се разпространява по света. Миналата седмица имаше повече от 18 милиона случая на заразени. Броят на смъртните случаи остава стабилен за момента, но ние сме притеснени, че въздействието на Омикрон вече е изтощило лекарите и медиците и е претоварило здравната система. В някои страни пикът на вълната вече е преминал и това ни дава надежда, че най-лошото е отминало“, заяви генералният директор на Световната здравна организация.

„Пандемията от COVID-19 далеч не е приключила и в условията на бързото разпространение на Oмикрон по света вероятно ще се появят още нови варианти“, предупреди Тедрос Аданом Гебрейесус. Той подчерта, че е погрешно схващането, че вариантът Омикрон причинява по-леко заболяване, предаде Нова телевизия.

Предупреждението идва на фона на рекордни нива на новозаразените, които регистрират някои европейски страни. Франция съобщи във вторник за близо половин милион нови случаи за денонощие.

„Оставам особено загрижен за много страни, които имат ниски нива на ваксиниране, тъй като хората са много пъти по-застрашени от тежко заболяване и смърт, ако не са ваксинирани. Омикрон може да не е толкова тежък, но схващането, че това е леко заболяване, е подвеждащо, вреди на цялостната реакция и струва повече животи”, заяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.