8 души отиват на съд за финансови измами: Спецпрокуратурата разкри как е действала схемата (ВИДЕО)

650

През март месец 2021 г. Специализираната прокуратура излезе с изявление за неутрализирана организирана престъпна група, извършваща финансови измами

Днес на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата и ръководителят Валентина Маджарова разкриха подробности за това как е действала престъпната група.

„Групата е създадена в периода от 2017 г.  до 2021 г. Целта е била групата да добива парични средства по незаконен начин, както и пране на пари. Предадени на съд са 8 лица за участие и ръководене на групата. Едно от лицата е само съучастник“, заяви говорителят на Спецпрокуратурата.

Предвиждат се от 5 до 15 години затвор за ръководителя на престъпната група, за участниците от 3 до 10, а за най-тежката извършена измама – от 3 до 10 години и конфискация на до 1/2 от имуществото на виновните.

„Двамата ръководители нма престъпната група са с инициали Й.М. и К.Д. Те се познавали от дълго време и имали познание в областта на инвестиционно-посредническата дейност, като извършвали такава дейност и управлявали търговското дружество „Глобал Маркетс ЕООД“. Лицензът му е бил отнет през 2014 г., но обвиняемите продължили да се занимават с тази дейност. Те решили да създадат голяма мрежа от различни търговски дружества, които по документи са били управляван от т. нар. поставени лица, а всъщност са били управлявани от ръководителите на организирана престъпна група. След това чрез служители, които не са били наясно с измамата, те се обаждали на произволно избрани граждани като им предлагали да участват в инвестиционно посредническа дейност, като представяли парични средства. Съгласилите се да участват подписвали договор, с който умишлено били заблудени, че търговските дружества имат лиценз“, допълниха от Специализираната прокуратура.