Представят Националния план за справяне с пандемията от Covid-19

176

Здравните власти представят новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Очаква се да стане ясно дали ще се налагат по-строги мерки за ограничаване на заразата и какви ще бъдат те.

Министър-председателят Кирил Петков откри събитието в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

Планът предвижда четири етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които ще са ясни предварително на хората и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения стане критично ограничен. Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие, преди да бъдат налагани ограничения.

При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

„Изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система. Оказа се, че заетостта на интензивните легла е най-важна и това ще е най-важният фактор“, посочи премиерът Кирил Петков.

„Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес“, каза в началото на пресконференцията министър-председателят.

Той обясни, че според новия план България е условно разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

„Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга“, обясни премиерът.

Кадър: Facebook

Министър-председателят обяви и 10 мерки за подкрепа на бизнеса и обществото по време на пандемията.

Кадър: Facebook

Очаквайте подробности