НСИ посочи причините, заради които българското население намалява

306

Предварителната оценка от Преброяване 2021 на НСИ показа, че българите са около 6,5 млн. души. Данните сочат, че никога до сега населението не е намалявало толкова рязко

Към 7 септември 2021 г. българите вече сме малко над 6,5 млн. За последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души.

„Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията“, посочи директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова в студиото на „България сутрин“.

По думите ѝ фактът, че предимно млади хора емигрират в чужбина, допълнително влошава отрицателния прираст на населението.

„За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст“, изтъкна Костова.

Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци, според които 8,5 млн. българи имат право на глас.

„Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа“, категорична бе Костова.

Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи.

По публикацията работи: Мариела Анастасова