Демографска криза в България: Със стотици хиляди души се е стопило населението за последните 10 години

64

Вчера НСИ обяви предварителната оценка на Преброяване 2021, от която стана ясно, че българите сме малко над 6,5 млн. Окончателните данни ще бъдат ясни през есента на 2022 година. 

Българите сме вече 6 520 314 души, с 840 хиляди по-малко отпреди 10 години. Това показаха първите резултати от преброяването на населението, което се проведе между 7 септември и 10 октомври миналата година. Негативните демографски тенденции се задълбочават – застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии, отрицателен естествен прираст и миграционни процеси.

Преброяването от есента на миналата година беше 18-ото за страната ни. Първото се провежда през 1880 г., когато българите са малко над 2 милиона души. То поставя началото на демографската статистика у нас. Следващите преброявания се правят на период от средно 8 години, като населението постоянно нараства. До 1985 година, когато България е в очакване на 9-милионния си гражданин. Това обаче така и не се случва. Моментът съвпада с промените и през следващото преброяване – това през 1992 година, кривата за пръв път тръгва надолу. Българите са с близо половин милион души по-малко. Една от основните причини, е появява на нов феномен – външната миграцията. Оттогава, всяко преброяване потвърждава това, че се топим прогресивно, но никога с толкова много колкото сега, информира Нова телевизия.

Жените отново са малко повече от мъжете. 52% спрямо 48%. А разпределението на населението по възрастови групи показва, че делът на лицата на възраст над 65 години, се увеличава за сметка на този на децата и лицата в активна възраст.

Живеем в 5257 населени места. 257 от тях са градове, в които живее по-голямата част от населението – 74%. Селата са 5000, но в тях живеят едва 26% от българите. Впечатление прави, че до преброяването през 1965 г. по-голямата част от населението предпочита да живее на село. Тенденцията се обръща едва през 70-те, когато градът започва да бъде все по-примамлив.

Днес, най-малобройно е населението в област Видин. Там живеят 74 000 души, а най-многобройно в София, където е 1 милион 480 хиляди. Единствено в столицата населението се е увеличило спрямо последното преброяване – със 189 000 души. Всички останали области регистрират по-малко население, като най-много жители са загубили Видин, Добрич и Монтана.

Обръщаме внимание, че предварителната оценка от преброяването, все пак не трябва да се счита за окончателна. Данните ще бъдат готови през есента на тази година.

По публикацията работи: Мариела Анастасова