Отпускат 860 млн. лв. за бизнеса заради високите цени на тока

40

Ето какво реши Министерски съвет днес

Правителството отпуска 860 млн. лв. за кризата стока. Това заяви премиерът Кирил Петков след последното заседание на Министерски съвет за годината.

„Наясно сме, че в момента много от бизнесите имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, както и че електроразпределителните дружества имат затруднения, които могат да се отразят в цените на бита. Решихме да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната криза с допълнителни 860 млн. лв.“, добави Петков.

Министър-председателят добави, че се очаква следващата COVID вълна да е след 2-3 седмици.

„Имаме три седмици, в които трябва да увеличим ваксинацията максимално, особено за възрастното население. Това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците и потенциалните рискове на затваряне на икономиката и училища. Не искаме това да се случи, но затова всички българи трябва да ни помогнат и да повярват, че трябва да увеличим ваксинацията“, допълни той.

Ще се отпуснат допълнителни 120 млн. лв. за мярката 60 на 40. Очаква се тези средства да подкрепят 80 000 работещи в следващите месеци.

Социалният министър Георги Гьоков посочи, че мярката „60/40“ е осигурена финансово до юли.

„Имаме уверението на синдикатите за продължаване на мярката в този дизайн до края на февруари. След това ще разговаряме и за новия дизайн, но там е намесена и ЕК“, обясни Гьоков.

Допълнително близо 750 млн. лв. ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки.

„75 лв. бяха гласувани за всички пенсионери, които ще се ваксинират от 1 януари, за всички, които вече са си поставили три дози и за всички, на които и предстои да си сложат трета доза. В най-кратък срок ще обявим възможността да намалим срока между втора и трета доза. Така че тези добавки да се получат по-бързо от всички“, заяви Петков.

Хората, които се ваксинират през януари, ще получат добавките още през февруари.

„Помощите ще достигнат близо 2 млрд. лв., което е доста сериозна сума. Това се случва благодарение на добрата координация и усилия на Министерство на финансите и екипа на вицепремиера по финансите“, коментира министър на енергетиката Александър Николов.

Той допълни, че разпределянето на средствата в следващите 4 месеца може да достигне 1,5 млрд.

„Ще бъде включено и подпомагане на контролирания пазар на природен газ“, заяви още Николов.