А1 за забраната за вдигне на цените: Това е популизъм

239

Позицията на А1 България идва по повод изявлението на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която съобщи, че са издадени заповеди, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори

„На първо място бихме искали да изразим нашата изненада и съжаление, че се налага да общуваме с министъра на икономиката и индустрията чрез социалните мрежи вместо в пряк и разумен диалог, каквото намерение изразихме още от самото начало на комуникационната кампания за индексиране на цените на част от предоставяните от нас услуги“, пишат от мобилния оператор.

Нинова: Издадохме заповедите, с които забраняваме увеличението на цените от мобилните оператори

„За момента можем да потвърдим, че А1 България вчера получи заповед, издадена от Комисия за защита на потребителите, с която на основание на Закона за защита на потребителите оспорва избрания от нас начин за индексация на цените. Важно е да се отбележи, че заповедта не забранява индексацията по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две, като я отложи максимално във времето. Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме. Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали. Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размер“, посочват още от компанията.

„В последните две години на пандемия доказахме, че нашите услуги са ключови за нормалното протичане на обществения и икономически живот. България беше една от страните, в които потребителите не усетиха претоварването на мрежите за разлика от редица европейски държави и ние осигурихме свързаността, необходима за нормалното функциониране на гражданите, институциите и бизнеса.

В този смисъл за нас сериозният политически отпор, който срещаме, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите. Инфлацията в страната е факт и тя се отразява негативно върху всички сектори на икономиката с ръста на цените на горивата и електроенергията и стоките от първа необходимост. За съжаление вместо да се фокусира върху истинските икономически проблеми, Министерството на икономиката и индустрията търси лесни начини за отвличане на вниманието, като атакува една от индустриите, която открито и прозрачно комуникира с клиентите си предстоящи промени на цени“, пишат от А1.

„Ролята на държавата и в частност на Министерството на икономиката и индустрията е да намери най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. Инфлацията и растящите цени поставят фирмите пред сериозни предизвикателства да продължат да работят нормално в полза на клиентите и обществото. За съжаление комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез натиск и непазарни послания, което за нас е напълно неприемливо. Готови сме да съдействаме на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски ТВ права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи“, казват още оттам.

„А1 България е част от A1 Group, която е водещ доставчик на телекомуникационни услуги и дигитални решения в Централна и Източна Европа, с над 25 млн. клиенти в седем страни и почти 18 000 служители, от които близо 3 600 работят в България. Като един от най-големите работодатели и данъкоплатци, компанията винаги спазва изискванията на местното законодателство и води прозрачен диалог с отговорните институции.

Всяка намеса на държавните институции в процеса на свободно предлагане на стоки и услуги трябва да бъде в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и ние ще отстояваме позицията си по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти“, се казва още в позицията на оператора.