Турски лекар сбъднa мечтата на болно дете от Велико Търново (ВИДЕО)

623

Малката Нелис и майка ѝ живеят в болница в Инстанбул, откакто детето е оперирано. Прогнозите за състоянието ѝ са добри, но то трябва да се следи

Преди време 4-годишната Нелис от Велико Търново успя да обедини хиляди в социалните мрежи, които само за 2 седмици събраха сумата от 100 000 евро, необходима за нейното лечение. А днес Нелис е още по-щастлива, защото сбъдна своя мечта. След като разказала на лекуващия си лекар в Истанбул за мечтата си да полети, медикът организирал за момиченцето посещение в симулационния център на турските авиолинии.

„Когато за първи път каза, че я е заболяло крачето, беше по време на игра с друго детенце. Тогава падна и си помислихме, че е от това”, разказа пред Нова телевизия майката на Нелис.

След падането родителите водят детето на лекар, който отдава болката в крачето на растежа. Когато ситуацията се повтаря обаче, семейството я отвежда в София за допълнителни изследвания.

„Лекарят като каза, че има рак. Оттам натаък вече всичко за нас се превърна в един кошмар. Докторът ни каза, че трябва да се направи ПЕТ скенер и трябва да се направи химиотерапия. Заяви ни, че дните на малката са преброени”, сподели още майката.

Два месеца след първото оплакване на Нелис, диагнозата тумор на надбъбречните жлези е поставена. Ден след това, семейството заминава за Турция, за второ мнение.

„В началото прогнозите изобщо не бяха добри, защото едва ли не бяхме много закъснели. Тя премина през множество лечения и операции. Всичко стана благодарение на дарителската кампания, която организираха наши близки приятели и роднини”, разказа жената.

Откакто заминали за Истанбул, Ася и Нелис не са се връщали в България. Живеят предимно в болницата там. Днес прогнозите вече са добри, но Нелис има още много битки за печелене. Бори се с помощта на познати и непознати, с помощта на родителите си, но и с помощта на лекарите, които освен да лекуват, сбъдват и мечти.

„Нелис сподели с лекуващия ни лекар, че нейната мечта е да скочи с парашут от самолет. И той каза „Това ще е малко трудно за изпълнение, но мога да те кача на самолет и да караш“, каза жената.

Малко след дадедното обещание, Нелис се озовава в симулационния център на турските авиолинии. Мястото, където пилотите и стюардесите провеждат своите обучения. А, за да не е сама, й е осигурена и компания – децата от цялото отделение.

По публикацията работи: Мариела Анастасова