Задава се революция в художествената гимнастика

181

Възможно ли е изкуственият интелект да замени хората и крие ли рискове това?

Задава се революция в художествената гимнастика – компютър ще помага при оценяването.

„Колкото може да бъде полезен изкуственият интелект, толкова може да бъде и опасен, ако не се използва правилно, а именно – с участието на човек“. Това каза в ефира на NOVA NEWS Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Относно въвеждането на изкуствен интелект при оценяването в художествената гимнастика, той заяви, че това не е новост и се приближава до използването на видео асистента при футболните мачове.

Специалистът добави, че има места, където изкуственият интелект обработва информацията по-бързо и не се губи време, но има и ситуации, които трябва да бъдат тълкувани от човек. Според Петров в художествената гимнастика трябва да се въведе база от данни, чрез които да може да се установи дали даден технически елемент от съчетанието е правилно изпълнен.

Явор Генчев не изключи възможността да възникнат проблеми при използването на изкуствен интелект в спорта, както и в други сфери, но подчерта, че той трябва да бъде изучаван под контрола на човешки фактор.

По публикацията работи Снежина Раева