Кирил Петков анонсира допълнителни приходи в бюджета. Ето как ще бъдат разходвани

107

Премиерът Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов и финансовият министър Асен Василев дават брифинг след заседанието на Министерския съвет

Правителството предлага 750 млн. лева да бъдат отпуснати за COVID добавки, както и 450 млн. лева енергийна помощ за бизнеса. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след Министерския съвет. Средствата ще дойдат от допълнителните приходи в бюджета.

„Обсъдихме доста важни точки за български бизнес и особено за малкия и средния бизнес. Имаме милиард и двеста милиона допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Вярваме, че това е начинът за прозрачно управление на този тип допълнителни приходи, а не просто Министерският съвет да решава. Предлагаме 750 млн. допълнителни COVID добавки, както и 450 млн. за допълнителна енергийна помощ към бизнеса“, заяви той.

„Другото, което решихме, е да отпуснем 1,5 милиарда лева за подпомагане на овладяване на кризата с цените на тока. От тези средства 1,3 милиарда лева ще отидат за тока и около 200 милиона лева за газта. Влизаме в много силна подкрепа в тази посока“, подчерта премиерът.

„В момента имаме значително преизпълнение на приходната част на бюджета – дори повече, отколкото беше предвидено в актуализацията”, заяви финансовият министър Асен Василев.

По думите му пенсионерите ще получават COVID добавка от 60 лева за следващите 6 месеца, т. е. до края на месец юни догодина. Министър Василев подчерта, че енергийните помощи за бизнеса за декември ще бъдат изплатени на 6-7 януари догодина.

Хората, които има досиета към бившата Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи, заяви премиерът Кирил Петков. По-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на ИТН, има кадри на ДС. Сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

„Тези хора няма да бъдат назначени или ако това вече е станало, те ще бъдат освободени“, категоричен бе министър-председателят.

„Всеки министър има право да предлага своя екип но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания“, обясни още Петков.