Лекари спасиха живота на 12-годишно дете с масивен инсулт

2073

Детето постъпва в болницата на 14 ноември, като състоянието му е изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят

Лекари спасиха живота на 12-годишно дете в Добрич. При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт. Само след три дни след постъпване в болница детето изпада в кома, храни се чрез сонда и венозни вливания и в продължение на около една седмица единствените му жизнени функции са дишане и сърдечен ритъм, съобщиха от лечебното заведение. След дълго лечение неговият живот вече е вън от опасност, предстои етап на рехабилитация.

Началникът на Отделението по педиатрия в „МБАЛ-Добрич“ д-р Йовчо Йовев заяви, че в цялата си практика никога не се е сблъсквал с подобен тежък инсулт при дете. Според него, ако това се случи на възрастен човек, изходът би бил летален. Този случай поставя пред истинско предизвикателство всички лекари от отделението по педиатрия, тъй като никой от тях не е лекувал инсулт при дете.

Д-р Йовев изказа огромните си благодарности на целия екип от лекари и медицински специалисти в отделението по педиатрия, които вече повече от един месец се грижат за малкия пациент.

„Щастливи сме, че успяхме да спасим това дете и когато други го бяха отписали, ние успяхме да се преборим. Христо е нашият коледен подарък и е венецът на труда на цялото отделение по педиатрия за тази година“, споделя с вълнение педиатърът д-р Кристина Желязкова.

Детето има придружаващи хронични здравословни проблеми, но до този момент екипът не се е сблъсквал дори и при подобни деца с такъв масивен инсулт. Христо е малкото голямо коледно чудо и той вече успешно раздвижва лявата половината от тялото си, използва семпла реч и се храни през устата с помощта на майка си.

Пътят за възстановяването на неврологичните симптоми ще е много дълъг и едва ли те ще са на 100%, опасява се д-р Йовев, но фактът, че детето вече говори и се опитва да движи лявата половина на тялото си, която до скоро е била напълно парализирана, е истинско медицинско чудо.

„Надявам се, че детето ще успее да проходи, вероятно ще има само остатъчна пареза на лявата ръка“, допълва д-р Йовев.

Рехабилитацията, от която детето се нуждае, ще бъде осигурена от Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Добрич, за да може то да продължава да получава специализирани медицински грижи. Периодично момченцето ще минава и на прегледи в добричката болница, за да се следи неговото здравословно състояние.