Президентът: Азербайджан има готовност да доставя на България повече газ на най-добри цени

139

Румен Радев даде изявление пред медиите след срещата на Европейския съвет в Брюксел

„Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила. Надявам се, че ще стигнем до положителна развръзка“. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на Европейския съвет.

Радев обясни, че вчера е обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев продължаването на доставки на азерски газ и подчерта, че е на най-добрите цени за България.

„Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества газ и то на най-добрите цени“, обяви президентът.

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви Радев.

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, ставало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

„Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените. Това ни дава надежда, че върху България няма да бъде оказван натиск в бъдеще защото ние останахме единствените, където битовите потребители са на регулиран пазар”, обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

„Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара”, заяви Радев.