Ново рекордно ниско ниво на турската лира: 7% надолу само за минути

300

Рязък спад в стойността на турската лира. Днес тя загуби 7% от стойността си само за няколко минути и достигна рекордно ниско равнище

Стойността ѝ достигна близо 15 лири за долар на фона на безпокойството от рискованата монетарна политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и перспективата за ново понижаване на основния лихвен процент в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Исторически срив на турската лира: В Анкара протестират, а българи си организират шопинг екскурзии

Резкият спад остави турската валута с едва половината от стойността, която имаше в края на миналата година, подхранвайки инфлацията на големия нововъзникващ пазар, силно зависим от вноса.

Досега турската централна банка поддържаше курса под 14 лири за долар, като се намеси на пазара три пъти през последните две седмици, продавайки долари. Днес обаче тя не е обявила намерения за нова интервенция.

Тази сутрин курсът на турската валута спадна до 14,99 лири за долар, губейки 7,3 процента от стойността си в сравнение със затварянето на търговията в петък, когато се търгуваше при курс 13,889 лири за долар. Малко по-късно днес лирата възстанови част от загубите си до 14,2895 лири за долар.

Очаква се турската централна банка да намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 14% през тази седмица, показва допитване на Ройтерс, направено в петък, въпреки че инфлацията скочи до 21,3 процента през миналия месец.

Инвеститорите и спестителите са обезпокоени от агресивното монетарно облекчаване от страна на централната банка под натиск от Ердоган. От септември насам банката намали основния си лихвен процент с 400 базисни пункта.

Ердоган многократно е защитавал намаляването на лихвения процент в рамките на новия си икономически план за насърчаване на икономическия растеж, кредитирането, производството и износа въпреки критиките от страна на икономисти и опозиционни политици.

По публикацията работи: Мариела Анастасова