Исторически срив на турската лира: В Анкара протестират, а българи си организират шопинг екскурзии

246

Цените в Турция са в пъти по-високи за местните, заради срив на турската лира. Това доведе и до напрежение в Анкара. За българите обаче цените в Турция са доста по-изгодни и те пазаруват масово от там

Безпрецедентният срив на турската лира доведе до масови протести в Анкара и настоявания за оставката на правителството. През последните месеци цените в страната вървят стремглаво нагоре.

„Всичко поскъпна. Един обикновен пилешки дюнер, който преди струваше 10 турски лири, сега е 13. Наложи ми се да купя белина. Взех я за 89 турски лири, а до скоро беше за 50”, споделя зъболекарят от Бурса Танер Чавуш.

Оказва се обаче пазарът е толкова изгоден за българите, че се организират шопинг екскурзии с автобус до съседна Турция. „Цените са в пъти по-евтини, отколкото в България. Предимно се пазаруват хранителни продукти”, казва собственикът на туристическа агенция Адриана Панайотова, цитирана от NOVA.

Посещенията обаче не се приемат еднозначно. Доктор от Одрин преди дни алармира, че българските туристи не носят маски и не спазват правилата в пандемия.

Искат ограничения за българските туристи в Одрин заради високия процент на заразени с Covid-19

Спадът на турската лира има и положителен ефект – прави турския износ конкурентноспособен. Хората са оптимисти, че ситуацията ще се нормализира в следващите месеци.

По публикацията работи: Мариела Анастасова