Изкуствен интелект провежда интервюта за работа: Модерно бъдеще или кошмар?

100

Платформата може сама да оцени кандидата на база отговорите, които той е дал

Големите работодатели използват „асинхронни видео интервюта“ (AVI), за да намалят броя на кандидатите за работа до по-малка група, с която да могат да се срещнат лично. Платформи като HireVue и Modern Hire записват кандидатите, отговарящи на предварително определени въпроси, обикновено с ограничение на времето за всеки отговор.

В някои случаи записите ще се гледат от мениджърите по наемане. В други, алгоритмите на платформата ще оценят кандидата въз основа на казаното от него или дори на изражението на лицето му.

AVI са все по-обичайни. От работодателите, прибегнали до видео интервюта в Обединеното кралство през периода 2019-2020 г., 46% са правили с интервюиращ, 30% са използвали автоматизирани видео интервюта, а 24% са използвали комбинация от двете, според Института на студентските работодатели, пише investor.bg.

Тези интервюта могат да се правят евтино и в мащаб. Една верига за хранителни стоки в САЩ провеждаше по 15 хил. на ден по време на пандемията, според HireVue. Платформите казват, че процесът е по-справедлив и по-малко пристрастен от служителите, които набират персонал, което води до избиране на по-добри и по-разнообразни кандидати.

Работодателите също ще загубят. AVI избират хора, които могат да говорят в празно пространство, а не такива, които могат да взаимодействат добре с другите, макар че второто е по-важно на повечето работни места.

Нещо повече, интервюто е първият реален досег на компанията с потенциалните служители, някои от които тя ще иска да наеме. Това трябва да бъде шанс и за двете страни да научат повече една за друга.

По публикацията работи: Мариела Анастасова