БСП представи приоритетите си пред Радев (ВИДЕО)

28

БСП е четвъртата парламентарна група на консултациите при президента

„Вярвам във вашата принципност и последователност. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малките овластени групи от задкулисието. Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност, в резултат на порочно управление. Затова се надявам, че вие ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор”. С тези думи Румен Радев се обърна към представители от социалистическата партия по време на консултациите в Президентството.

Държавният глава коментира темата със справедливостта и прокуратурата. Според него проблемът е системен, така и личностен.

„Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Подходът към съставяне към коалиционно правителство може да стъпи на тази основа, за формиране на стабилно мнозинство за управление”, обясни Радев.

„Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. Положихме усилия в проведените досега разговори в експертните групи и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята воля за промени“, каза от своя страна Корнелия Нинова.

„Разговорите ни продължават и в момента, ще положим до край усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени. Да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената за битовите потребители“, допълни тя.

По отношение на съдебната система Нинова заяви, че би трябвало правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, независимо как се казва той. БСП са на мнение, че трябва да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура.