Защо е важно да четем: 10 причини, които ще ви накарат да си вземете книга

227

Защо е важно да четем? 10 причини, които ще ви накарат да си вземете книга. Обичате ли книгите? Ако отговорът е не, следващите редове ще ви накарат да се замислите в друга посока. Ако ги обичате…ще ги заобичате още повече.

Въображение
Чрез четенето ние може да открием много на брой изумителни неща. То помага на изображението ти, защото четейки в главата ни се създава картина на случващото се описано чрез думи в книгата. По този начин въображението се „тренира“ и ни помага, когато мислим, пишем, рисуваме или творим по някакъв друг начин.

Ставаме по-концентрирани

Когато четем ние сме концентрирани върху едно единствено нещо. Четейки ние тренираме нашето тяло и съзнание да се успокои и фокусира върху книгата. Това ни помага, защото, когато вършим нещо друго ние по-лесно се концентрираме, просто, защото вече сме свикнали да го правим. Това е и още една причина, а и начин да успокоите детето си и да му помогнете да се концентрира по-лесно.

Подобрява паметта ни

Четейки една книга ние възприемаме всичко за нея. Хора, места, неща…всичко. Четейки ние запомняме и тренираме нашия „мускул за памет“, който се намира в Главния мозък. Колкото повече го използваме, толкова „по-силен“ става той.

Четенето помага на комуникацията ни

Четенето развива комуникацията, особено при децата. Четейки на нашите деца създаваме по-добра връзка с тях, освен, че ги обогатяваме. А създадената комуникация е от голяма помощ, особено в тинейджърските години.
Освен децата, чрез книгите, възрастните също подобряват комуникацията си, а и имат повече теми, които могат да обсъждат с останалите.

Забавление

Четенето на книга е едно от най-евтините забавление, което може да упражняваш навсякъде, по всяко едно време. Книгата може да те отведе на всяко едно място по света, а и извън него. Може да те срещне с всеки и всичко. Книгата може да разкрие света по начин, по който не си си представял.

Създаване на по-добра връзка

Четейки на децата си, вие създавате по-добра връзка с тях и увеличавате тяхното доверие към вас. Освен това, по този начин ги възпитавате на любов към книгите.

Подобряване на езика

Още едно предимство да четете на децата си. Те се учат да говорят, когато ви слушат. Колкото повече им четете и говорите, толкова по-бързо те ще започнат да ви разбират и съответно да повтарят думите ви.

Почти безплатно обучение

Когато чете книга, човек може да научи почти всичко. Вместо да ходите на скъпи курсове или обучения, вие просто може да си вземете книга.

Развива вашето дар слово

Колкото повече четете, толкова по-уверени в знанията си ставате и научавате все повече думи, които може да използвате, когато водите разговор или пишете текст.
Четенето на книги ни прави по-умни

Не на последно място, книгите обогатяват нашата обща култура, развиват езика ни, карат ни да погледнем на нещата от друг ъгъл. Всяка една книга добавя нови знания, които рано или късно ще намерят своето предназначение.

Превода направи: Стажант Николай Трифонов https://www.facebook.com/profile.php?id=100000863783438