СЗО заседава извънредно заради новия опасен щам на Covid-19

271

Това е най-опасната мутация на коронавируса, откривана до сега, защото е по-устойчива на ваксините

Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души. Тя е „най-лошата, откривана досега“, защото има възможност да заобикаля имунитета, заяви експерт.

Засякоха нов опасен вариант на Covid-19, по-устойчив на ваксините

Заради този вариант, Великобритания въведе спешно карантина за пристигащите от ЮАР и пет други държави в Африка. Полетите от тях временно са спрени, а страните са включени в червения списък за пътуване, информира NOVA.

Първи случай на инфекция с новия щам е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването обяви това днес.

„Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация“, се казва в изявлението.

По публикацията работи: Мариела Анастасова