Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона (ВИДЕО)

172

Актуалната епидемиологична обстановка в страната се подобрява, както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализираните. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция 

„Знаете, че от 1 декември влиза в сила нов цикъл на епидемична обстановката в страна. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона“, заяви Кацаров.

„Четвъртата вълна достигна своя връх на 4-ти ноември тази година с регистрирана заболеваемост 928,3 на 100 хил. души население. Към момента кривата спада много рязко, което е добрата новина в случая. Искам да обърна внимание на един много добър ефект от зелените сертификати. Въпреки, че случаите бяха почнали да се увеличават, след въвеждането на сертификатите, много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха два или три седмично. Така положителните проби бързо се откриват и това съдейства за намаляването на разпространението на заразата“, заяви епидемиологът д-р Мира Кожухарова.

Кадър: Facebook

„Успяхме да пречупим тази вълна благодарение, разбира се, на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат и благодарение на лекарите“, заяви Кацаров.

В тази връзка той награди д-р Мира Кожухарова със златния медал на Министерство на здравеопазването, която многократно е помагала на здравните власти за справяне с кризата.

Кадър: Facebook

„Ситуацията с епидемичната обстановката в страната допуска съвсем с внимателни стъпки ние да вкараме в нашата заповед точки, които да позволят един по пълноценен учебен процес за учениците. На база обстановката, която за наша радост се развива благоприятно, успяхме чрез мерките по някакъв начин да овладеем пандемията и със съвсем внимателни стъпки променихме заповедите“, заяви зам.-здравният министър Александър Златанов.

Удължава се срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертификат. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни.

В края на тези три дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината.  Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.