България

Прокуратурата за катастрофата на „Струма“: Един от оцелелите твърди, че спасените са 8, а не 7 (ВИДЕО)

Прокуратурата разкри още подробности около разследването на тежкия инцидент на АМ „Струма“

„В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20″. Това заяви на брифинг зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден“, добави Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобусът е било превозвано контрабандно гориво в туби е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.

„Всички пострадали според лекарите бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко. Всеки беше настанен в отделна болнична стая, като за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни. Лично попитахме всеки един от тях от какво има нужда, но това което търсеха те бяха своите близки. Един търсеше майка си, друг съпругата си, трети питаше къде е детето му. В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях аз му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и ми разказ как е видял чук и как е счупил стъклото на автобуса, как са се спасили 8 човека. Аз му казах „Вие сте 7 души, настанени в болница“ и той ми отговори „Не, ние се спасихме 8 човека“. При разследването се намериха 44 трупа, а в автобуса са пътували 52-ма човека. В болница са 4 мъже и 3 жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Може да се касае и за недобър спомен на оцелелия, но работим по версията“, каза Сийка Милева.

„Някъде се тиражира версията, че катастрофата е предизвикана от взрив, но няма такива данни до момента. Този т. нар взрив, който са чули е силният удар на автобуса в мантинелата. Категорично можем да заявим, че взрив не е имало“, допълни Сарафов.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Мариела Анастасова

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 3 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца