Прокуратурата за катастрофата на „Струма“: Един от оцелелите твърди, че спасените са 8, а не 7 (ВИДЕО)

507

Прокуратурата разкри още подробности около разследването на тежкия инцидент на АМ „Струма“

„В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20″. Това заяви на брифинг зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден“, добави Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобусът е било превозвано контрабандно гориво в туби е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.

„Всички пострадали според лекарите бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко. Всеки беше настанен в отделна болнична стая, като за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни. Лично попитахме всеки един от тях от какво има нужда, но това което търсеха те бяха своите близки. Един търсеше майка си, друг съпругата си, трети питаше къде е детето му. В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях аз му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и ми разказ как е видял чук и как е счупил стъклото на автобуса, как са се спасили 8 човека. Аз му казах „Вие сте 7 души, настанени в болница“ и той ми отговори „Не, ние се спасихме 8 човека“. При разследването се намериха 44 трупа, а в автобуса са пътували 52-ма човека. В болница са 4 мъже и 3 жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Може да се касае и за недобър спомен на оцелелия, но работим по версията“, каза Сийка Милева.

„Някъде се тиражира версията, че катастрофата е предизвикана от взрив, но няма такива данни до момента. Този т. нар взрив, който са чули е силният удар на автобуса в мантинелата. Категорично можем да заявим, че взрив не е имало“, допълни Сарафов.