Почина големият български дипломат и основател на Карин дом – Иван Станчов

271

Вчера на 92 години е починал Иван Станчов – потомствен дипломат от славен род и основател на Карин дом – Варна

Иван Станчов е съвременен български държавник и дипломат. Произхожда от стар възрожденски род, но семейството му емигрира в чужбина през 1946 г. Иван Станчов живее и работи в чужбина, а в България се завръща за пръв път през 1990 г. Участва активно в създаването на новата демокрация у нас. Също като знаменитите си дядо и баща е бил посланик на България, както и външен министър в правителството на Ренета Инджова, съветник по външнополитическите въпроси на двама президенти. И днес притежава титлата „Посланик за специални поръчения”. През 1993 г. възвръща фамилната си къща в Морската градина, Варна (одържавена през 1944 г.) и я предоставя безвъзмездно за изграждането на „Карин дом” – терапевтичен център за деца със специални нужди.

„Напусна ни един голям българин, човек с голямо сърце и силна вяра в доброто! Напусна ни Иван Станчов (Джони) – филантроп, пътешественик, мечтател и вечен оптимист, за когото нямаше невъзможни неща. Посветил се на каузата на децата със специални нужди и вдъхновил по пътя си много последователи да мечтаят заедно с него за един по-светъл и добър свят за децата. Любов и доброта, която заразява, човек който се раздава и винаги ще остане да живее в нашите сърца и сърцата на хората, чийто живот промени завинаги“, пишат от Карин дом.

Роден на 1 април 1929г, Иван Станчов през целия си живот се занимава с благотворителна дейност и не спира да мисли за България. Основава Карин дом преди 25 години с огромното желание за промяна за децата в България и за да спре изоставянето на деца в домовете. Неговата най-голяма мечта бе всяко дете да има шанс за образование и да бъде отглеждано с любов.

Припомняме едно отвореното писмо от Иван Станчов и други граждани от 12.07.2012г.: „Спрете унищожаването на Морската градина

Уважаеми господин Президент, уважаеми господин Премиер, уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към всеки един от Вас с молбата всеки поотделно, а и заедно като екип, отговорен за управлението на държавата и по-конкретно за област Варна, да предприемете незабавно, всеки според своите правомощия, необходимите действия по прекратяването на сечта и подкопаването на крайбрежния скат във Варна, както и извозването на земна маса от него и унищожаването по този начин на десетки декари паркова площ от горната част на Морската градина.

Към настоящия момент тези действия продължават. На строителната площадка „Холдинг Варна“ АД е оградил и поземлен имот с идентификатор 101135.536.1008 с акт за частна държавна собственост № 7646 от 16.11.2010г., граничещ по цялата си дължина със северната граница на имотите, предмет на сделката за Алея първа. Този държавен имот изглежда е предназначен да измести ската извън строителната площадка на „Холдинг Варна” АД чрез подкопаването на горната паркова зона и свалянето на площ от нея на нивото на крайбрежната алея. По същия начин се навлиза не само в имоти частна държавна собственост, но дори и в оградени частни имоти.

В същото време автентичната брегова линия от 1979г., трасирана от 6 граждански организации през месец октомври 2011 г., сега попада именно в оградения терен, за който „Холдинг Варна” АД претендира да е негова законно придобита собственост.

Очевидно е, че това няма как да се случи по законосъобразен начин, тъй като до изграждането на брегозащитните съоръжения от едната страна на тази линия е било акватория, а от другата плаж и това прави цялата тази територия непродаваема.

Поради всичко това считаме, че е вече неотложно да предприемете действия за възстановяването на държавната собственост над автентичната брегова линия на Варна и непродаваемите прилежащи терени от двете й страни, като атакувате пред съда извършената сделка за Алея първа като нищожна.

Също така молим да предприемете действия за възстановяване на нанесените щети на крайбрежния скат в Морската градина, връщане на отнетата земна маса от него, възстановяване на естествения му шкарп, терасирането му при необходимост и залесяването му с едроразмерна дървесна растителност, типична за нашите географски ширини.

Възстановителните работи да бъдат осъществени поетапно, като се осигури възможност за ползване на затворените участъци от Станчовата алея от гражданите или се осигщ6ури удобен алтернативен маршрут.

Молим да обърнете особено внимание и на факта, че в активния летен сезон при наличието на строителна забрана се извършват денонощно строителни мероприятия, извозване на земни маси и бетон от едрогабаритни машини, движението на които изключително много замърсява както крайбрежната алея, така и морския плаж, от което са потърпевши и недоволни летуващите граждани и гости на град Варна.

Настояваме за Вашата бърза реакция с оглед опазване на крайбрежния скат на Морската градина, природата и околната среда. Оставаме на Ваше разположение за допълнителни разяснения по представените Ви от 2009 г. до сега документи по случая.

Пред БНТ преди време Иван Станчов разказва: „Баща ми израсна в Петербург говореше руски по-добре от български, майка ми в Бразилия – говореше английски и португалски. Пра-пра-пра дядо ми. един Яни Станчооглу, тръгва от Албания. Хора ми казват: А, ти си албанец! Не. не съм албанец, аз съм българин от Самуиловото царство.

Много се гордея с факта, че д-р Желев ми предложи да стана посланик на България, защото така влезнах по стъпките на дядо, на чичо, на леля, на баща ми. Баща ми за жалост заради войната не стигна до посланик, беше му последния пост генерален консул в Истанбул. Дядо ми е бил посланик в почти всички страни в Европа. Аз като малък исках да стана дипломат.

Аз се върнах в България да помогна на демокрацията. Тогава демокрацията беше СДС… Аз работех със СДС, обикалях села, за да говоря за демокрация. Сега царя аз го познавам като малчуган от малките ни години. Той е точно 3 дни по-възрастен от брат ми Андрей, дори Андрей се казва Андрей-Симеон.“

Екипът на „Нова Варна“ изказва съболезнования на семейството и близките на г-н Станчов.