Ако партиите се споразумеят: Големи промени очакват сектор „Здравеопазване“

469

И днес продължават преговорите между ПП, ИТН, БСП И ДБ за съставяне на коалиционно правителство. Мненията на партиите се обединиха около няколко въпроса, свързани със здравеопазването

Клиничните пътеки може постепенно да отпаднат, търговският статут на болниците – също. Това стана ясно от разговорите между 4-те партиите, които преговарят за съставяне на редовно правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“.

По време на дебатите по темата „Здравеопазване“, водени от Асен Василев, мнението на преговарящите съвпадна по най-малко три въпроса: за въвеждане на електронно здравеопазване, за осигуряване на медицински кадри и за поетапното заместване на клиничните пътеки с диагностично свързани групи.

„Да има специализирани Ковид болници в София и страната, необходима е спешна подготовка на инфекционисти, както и създаване на кризисен щаб от вирусолози и други експерти с цел послания и съвети към обществото“, каза Андрей Чорбанов.

По думите му е необходимо и да се създаде национална програма за Т-клетъчен скрининг, а ваксинирането срещу коронавирусната инфекция да остане доброволен акт.

Да се възвърне авторитета на „БулБио“ АД, да се преразгледа националната здравна карта, да се премахнат клиничните пътеки през 2023 г. и да се въведат диагностично-свързаните групи, е залегнало още в програмата на „Има такъв народ“.

Според Александър Симидчиев от „Демократична България“, електронното пациентско досие може да бъде въведено за 100 дни. БСП и ИТН се обединиха около мнението, че болниците не бива да са търговски дружества.

Спор предизвика краткосрочната стратегия за справяне с пандемията. Да се закрие Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и да се създаде агенция за медицински одит, контрол и акредитация, чието ръководство да се избира от Народното събрание, предложи още Чорбанов.