България в национален траур утре

539

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев

Част от възрастните хора от дома в село Рояк ще бъдат пренасочени към други социални домове.

„Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях“. Това каза пред журналисти във варненското село Аспарухово вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев във връзка с пожара в дом за стари хора в село Рояк, където загинаха 9 души.

Дирекция „Социално подпомагане“ във Варна води разговори с други социални услуги – държавно делигирани дейности, където част от лежащите да бъдат настанени. Това са около 14 човека. За другите около 30 души, които са с деменция и психически увреждания, ще се търси услуга, подходяща за тях. В момента те са настанени в хотел, в който условията са отлични“, заяви той.

„Хората се чувстват добре. Разбира се, стресирани и уплашени са от случилото се. Някои от тях нямат представа какво се е случило. Тези, които са контактни и разговарях с тях, се чувстват добре“, заяви Донев.

По думите му по случая текат проверки от няколко институции. Гълъб Донев добави, че близките на загиналите ще бъдат подпомогнати.

„Всички. които са настанени тук, също могат да получат подпомагане от държавата, тъй като вещите и дрехите им са изгорели в пожара“, коментира той.

По думите му, предвид двете трагедии – в с. Рояк и на АМ „Струма“ – 24 ноември ще бъде обявен за ден на национален траур. По-късно днес се очаква официалното решение на Министерския съвет.