Учени от Япония: Делта вариантът има твърде много мутации, може да се самоликвидира

619

Големият брой мутации правят вируса „дефектен“ и това му попречва да се размножава. В случаи обаче, че този вариант се самоунищожи, това ще позволи на нови щамове да навлязат 

Според екип от учени от Националния институт по генетика и университета в Ниигата, щамът Делта на коронавируса, циркулиращ в Япония, е натрупал твърде много мутации в един от неструктурните си протеини. Това го е направило неспособен да се „поправи“ с течение на времето и по този начин го е довел до „самоунищожение“.

„Вариантът Делта коронавируса в Япония се предава с висока скорост и измества други варианти. Но с натрупването на мутации в него смятаме, че той е станал дефектен и не е в състояние да произвежда свои собствени копия. Предвид факта, че броят на новите случаи не се увеличава, смятаме, че в някакъв момент чрез тези мутации той се е насочила директно към естествено самоунищожение“, посочи ръководителят на екипа от учени професор Ицуро Иноуе пред „The Japan Times“.

Според проучването голяма част от мутациите в щама Делта в Япония са настъпили в участъка A394V на неструктурния протеин nsp14, който отговаря за способността на вируса да „поправя“ съществуващи грешки и недостатъци.

„Ако вирусът беше „жив и здрав“, определено щеше да има увеличение на новите случаи, тъй като носенето на маски и ваксинацията не могат да предотвратят заразяването в някои случаи дори след пълна ваксинация“, добави ученият.

Професорът в Медицинския факултет на университета в Шимане – Такеши Урано заяви, че протеинът nsp14 има „изключително важна функция за защита на нуклеиновите киселини на вируса от разрушаване“.

„Проучванията показват, че вирус с повреден протеин nsp14 значително губи способността си да се възпроизвежда, така че това може да е един от факторите за драматичния спад на новите инфекции“, уточни експертът.

Проф. Иноуе предупреди, че „самоликвидирането“ на Делта варианта на коронавируса в Япония може да доведе до навлизането на други активни щамове в страната, предаде БГНЕС.

„Другите щамове проникнаха бавно, но щамът Делта ги задържа. А когато няма какво да защити границата, се създава възможност за зараждане на нови щамове, тъй като ваксинацията сама по себе си не е решение“, добавя Иноуе.

По публикацията работи: Мариела Анастасова