Голям празник е днес: Гадаем за годината по времето

247

На 21 ноември отбелязване празника Въведение Богородично, на който се почита християнското семейство

Това е един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“. Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Светото причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото – в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка.

То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски добродетели, на които векове се е крепял българският род.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

На 21 ноември имен ден празнуват Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.