ЦИК с прогноза за избирателната активност в последните часове на изборния ден (ВИДЕО)

blank
Кадър: Facebook

Избирателната активност към 16 часа общо за страната е 24,12% или това са 1 599 829 избиратели.

„Това е малко по-ниска активност отколкото преди 1 седмица. Не можем да прогнозираме какво ще се случи през следващите два часа“, заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

„Преди 1 седмица активността към този час е била 25,72%, а като брой хора – с около 100 000 повече. Ако се запази същата динамика на гласуване както миналата седмица, би трябвало да очакваме, че ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но се очертава активността да е малко по-ниска. Това е по-добре от най-песимистичните сценарии на анализаторите за тези президентски избори. Може да се приеме за задоволителна“, каза още Томов.

Най-висока активност има в 23 МИР София. Това е единственото място в страната, където активността прехвърля съвсем малко 30% – това са 124 835 души. Най-ниска е в Кърджали – 12,97% или 33 972 души, обясниха от ЦИК.

„Случвало се е в последните часове активността на хората рязко да нарасне и да се удължи изборния ден, така че тази хипотеза не може да бъде изключена. До сега на български избори никога не се е случвало в рамките на един час да гласуват повече от 5 на сто от избирателите“, каза още Томов.

Към 18 часа в ЦИК са постъпили 5 жалби и 77 сигнала. Росица Матева обясни, че част от жалбите всъщност са сигнали. Има и много сигнали за публикуване на изборните резултати в социалните мрежи още преди края на изборния ден.