Кораб разрушител влиза в състава на индийската армия (СНИМКИ/ВИДЕО)

161

Корабът е сред най-големите разрушители от ново поколение, построен в Индия

Министърът на отбраната на Индия Раджнат Сингх официално въведе в експлоатация INS Visakhapatnam, ескадрен миноносец с управляеми ракети „стелт“, в индийските военноморски сили във военноморската корабостроителница в Мумбай.

С обща дължина от 163 метра и водоизместване от над 7400 тона, INS Visakhapatnam е сред най-големите кораби разрушители, построени в Индия с използване на местна стомана с DMR 249A свойства и други уникални характеристики, предава БТА.

INS Visakhapatnam е оборудван с разнообразни оръжия и сензори, свръхзвукови ракети „земя-повърхност“ и „земя-въздух“, оръдия със среден и малък обсег, противолодъчни ракети и усъвършенствани електронни системи и комуникация.

Корабът може да се похвали с много високо ниво на автоматизация с усъвършенствани цифрови мрежи, система за управление на бойните действия и интегрирана система за управление на платформата, които му позволяват да изпълнява многостранни задачи и мисии по време на морска война.

Освен това има възможност за качване на борда на два интегрирани хеликоптера, за да се разшири допълнително обхватът му, и се задвижва от мощен комбиниран двигател, който позволява скорост от над 30 възела.

Определяйки го като най-съвременен военен кораб, Сингх заяви, че пускането в експлоатация на INS Visakhapatnam, произведен от Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDSL), е отговор на двете важни мисии на министър-председателя Нарендра Моди – „Make in India“ и „Atmanirbhar Bharat“ (Самостоятелна Индия).

Сингх сподели, че визията на правителството е да превърне Индия в местен корабостроителен център и да произвежда кораби не само за нуждите на страната, но и за други държави.

По публикацията работи Снежина Раева