ДПС са решили кого ще подкрепят на балотажа (ВИДЕО)

2152

От Движението за права и свободи вече са решили кого ще подкрепят на втория тур на президентските избори

„Днес проведохме първото заседание на Централното ни оперативно бюро след изборите на 14 ноември. От името на ръководството на Движението за права и свободи първо искам да благодаря на всички граждани, които участваха на изборите. Ние отчетохме ниската избирателна активност. Тя е рекордно ниска за България, но успоредно с нея отчетохме и добрите резултати за ДПС“, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

„Основният въпрос, които днес разгледахме е какво правим на втория тур. Тези избори са изключително важни, защото правим избор на една важна институция в държавата, която има много важна роля в държавността и в системата. Нашата кампания беше такава, че ние очертахме очакваният профил на президентската институция“, заяви Карадайъ.

„Президентска институция трябва да бъде обединител на гражданите, да бъде стожер на Конституцията на Република България, законността и върховенството на правото. Да бъде полето за съгласие и по време на кризи, и в нормално време. Да бъде лице на държавността и на държавата пред света. Да бъде глас на национално-обединяващите каузи”, заяви той.

„Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор. Ще гласува за президент, който се доближава най-много до така очертания профил”, допълни Карадайъ, който благодари на всички българи – и тези у нас, и тези в чужбина, и тези в Турция, за гласовете, които са дали за Движението.

От ДПС зададоха и няколко въпроса към ЦИК. От партията забелязали, че има секции, в които контролното преброяване не се засича с действителните гласове.

„Вътре в страната от РИК, при приемане на документите от ЦИК, имат отговорността да следят за изпълняването на това контролно преброяване. За секциите в чужбина тази роля е на ЦИК. Успял съм да преброя няколко секции, от тях съм констатирал две, в които има разминаване. Първият ми въпрос е по колко часа са чакали СИК от чужбина, за да предадат протоколите си в ЦИК? Вторият ни въпрос е как ЦИК е приела тези протоколи, без да се засичат контролите? Въпросът не е в самите изборни резултати – говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят на резултата. Но тук стои много сериозен въпрос – колко са протоколите с такива пропуски и как ЦИК е приела тези протоколи”, посочи Карадайъ.