Радев връчи трибагреника на българската антарктическа експедиция

80
blank
Снимка: Пресцентър

Румен Радев връчи националния флаг на проф. Христо Пимпирев, който ще ръководи 30-ата Българска антарктическа експедиция

„Дългогодишните усилия на българските изследователи в Антарктида утвърждават авторитетното място на България на световната карта на научните достижения“. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи  националния флаг на 30-ата Национална антарктическа експедиция. Българските полярници заминават за Ледения континент на 19 ноември и планират да положат основите на новата българска научна лаборатория там. Екипът от учени в експедицията ще работи по проекти в областта на геологията, биологията и медицината.

„Българските полярници изграждат една малка България на Белия континент с много любов, възрожденски устрем и любознателност към науката и чудесата на природата“, посочи президентът.

„Изграждането на новата лаборатория ще бъде важен елемент от нашата научна инфраструктура, която ще ни позволи да водим всеобхватни и авангардни научни изследвания“, заяви държавният глава.  По думите му именно научните изследвания в Антарктида са ключът към устойчивото развитие и борбата с климатичните промени. 

В обръщението си към българските изследователи президентът посочи, че едва ли има друго място като Антарктида, което учи на солидарност и съвместни усилия.

„Убеден съм, че наред със здравословната конкуренция, вие ще продължавате да укрепвате партньорските връзки с нашите съмишленици, с всички държави, които ни помагат в тази важна мисия чрез нови проекти“, подчерта Румен Радев. Той изказа своята благодарност за подкрепата и сътрудничеството на Испания, Португалия, Бразилия и Аржентина, чиито посланици също присъстваха на церемонията.

„Развявайте гордо родния трибагреник над Белия континент!“, призова президентът и пожела на българските полярници да се завърнат здрави и с нови знания. Държавният глава каза още, че Националната антарктическа експедиция има подкрепата на българското общество и на държавата. „В мое лице винаги ще имате един убеден съмишленик“, заяви президентът Румен Радев. 

След приемането на националния флаг ръководителят на 30-ата Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев изказа благодарност за подкрепата на държавния глава и открои значимия научен принос за България и света, който имат българските експедиции на Ледения континент. Проф. Пимпирев изрази надежда, че към българската база на о-в Ливингстън „Св. Климент Охридски“ през следващата година ще се отправи нов български научено-изследователски кораб.

„Надявам се президентът на Република България през октомври да стъпи на антарктическия бряг с кораба Св. Св. Кирил и Методий“, каза проф. Пимпирев. Той подари на държавния глава специално изработено за 30-ата антарктическа експедиция яке, с каквото ще бъдат екипирани българските полярници.