Добра новина за обвинения в трафик на мигранти Тошко Тодоров-Машора

208

Съдът отказа да го екстрадира, прибира се у дома

С аплодисменти от близките на Тошко Тодоров-Машора, обвинен в трафик на мигранти в Гърция, беше посрещнато решението на пловдивския окръжен съд, предаде „24 часа“. Магистратите отказаха да екстрадират българина в южната ни съседка и отмениха мярката му за неотклонение, която досега беше домашен арест.

Преди това прокурорът по делото Димитър Милен поиска съдът да отхвърли европейската заповед за арест на Тодоров. Той се мотивира, че по времето на засечения трафик с продадения кемпер от Машора, в който бяха открити 28 мигранти край Драма, Тодоров си е бил в България. Това означава, че той не е превозвал бежанци, както твърдят гръцките власти.

Има и данни, че кемперът е преминал гръцката граница с фалшиви номера, а това е престъпление, с което трябва да се заеме българската прокуратура.

„Невинен съм и очаквам правосъдие“, каза в последната си дума Машора.

Няколко пъти близки и приятели организираха протести пред пловдивския съд в защита на Тодоров. Кемперът, в който бяха открити 28 мигранти, е бил продаден от Машора преди две години на българи от Плевен. Те не са сменили талона и така собственик на превозното средство се води Тодоров. По тази причина гръцките власти го обвиняват в съучастничество на трафик на мигранти. Според обвинението в южната ни съседка Машора трябва да лежи до живот в затвора.

След като и прокуратурата не смята, че Тодоров трябва да бъде предаден на гръцките власти, няма кой да обжалва или протестира съдебното решение Машора да не бъде екстрадиран. Машора ще прекара още 5 дни под домашен арест, докато влезе в сила определението за отмяната на мярката му.

„След това веднага започвам работа, много съм доволен и пожелавам успех на всички българи, които са в моето положение – с несправедливи обвинения в Гърция, защото с всяка продадена кола може да бъде извършено престъпление“, каза Тошко Тодоров.

При това положение наказателното производство срещу него продължава в Гърция. Делото е насрочено за 10 май 2023 г., но адвокатът на Тодоров Гънчо Гънчев е внесъл искане то бъде изтеглено за по-близка дата.

По публикацията работи Снежина Раева