24,3% преднина на Радев пред Герджиков, но ще има балотаж

244

Надпреварата за „Дондуков 2“ все още не е приключила

Нито един от кандидатите за президентския вот не успя да събере необходимите гласове и битката ще се реши на втори тур.

На него един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава Румен Радев и номинираният от инициативен комитет проф. Анастас Герджиков. В момента разликата между тях е 24.3% в полза на Радев. Той събира 49.3% от вота, а опонентът му – 25 на сто. Данните са на агенция „Галъп” и са от exit poll, направен по поръчка и платен от NOVA.

Малка разлика има между следващите двама кандидати за поста на „Дондуков 2“. Издигнатият от ДПС Мустафа Карадайъ печели 9.0 на сто от вота. Четвъртата позиция е за номинирания от Инициативен комитет Лозан Панов (4.2%).

Кадър: vBox7

Другите участници, които успяха да съберат по-значим дял от гласовете, са лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 3.9 на сто от гласовете, Луна Йорданова – 1%, Веселин Марешки – 0.7 и Милен Михов и Волен Сидеров с по 0.6 на сто.

Според данните на „ТРЕНД“

В гласуването за президент според „Тренд“ води Румен Радев с 48.9 на сто от гласовете. Втори е проф. Анастас Герджиков с подкрепа на 24.6 на сто от отишлите до урните. Трети се нарежда кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9.2%. Следват Лозан Панов (5.2%), Костадин Костадинов (3.7%), Луна Йорданова (1.2%) и Милен Михов (0.5%).