Стефан Янев обясни кога ще отпаднат „зелените сертификати“ (ВИДЕО)

2200

Стефан Янев отговори на въпроси на граждани по различни теми

„Зелените сертификати“

„Краткият или дълъг локдаун е оценен от служебния кабинет като по-лошия вариант. За нас по-мекият вариант е именно зеленият сертификат. Това е временна мярка и цели намаляване възможността за предаване на заразата“, каза Янев.

По думите му и тестването на децата в училищата, и зеленият сертификат са временни мерки, които ще отпаднат тогава, когато епидемичната ситуация се нормализира и броят на новите случаи започне осезаемо да спада. Той уточни, че още основната цел на зеления сертификат е да се предотврати натоварването на здравната ни система и да предпази здравето и живота на хората.

„От началото на сформирането на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата по никакъв начин. Локдаунът, освен че е икономически неизгоден и че може да докара отдени икономически субекти след затварянето да не могат да отворят, той се отразява и на личностното общуване. В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка. Мисля, че мерките към момента дават резултат. През последните дни имаме по-голямо число на оздравелите от това на новозаразените“, допълни служебният премиер.

За връщането на учениците в клас и тестването

„Тестването беше щадящият и безопасен начин, че нашите деца ще учат в една сигурна среда. Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското“, на мнение е служебният премиер.

Той информира, че има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. Очакват се и още количества. От понеделник училищата, където до момента няма такива тестове, ще могат да започнат присъствено обучение.

„До понеделник, най-късно до вторник, ще имаме достатъчно тестове, които ще позволят да се направи план и за връщането на децата 5. до 8. клас“, поясни Стефан Янев.

Машините за гласуване

„Истината е проста. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички мерки, за да имаме честен вот, който отразява реалните гласове на българските граждани.  Като имам предвид честен и сигурен вот говоря за следното: ЦИК съвместно с сегменти от изпълнителната власт са направили организация при която всички машини, на които ще се гласува със съответния им софтуер и съответните устройства – било то карти или флашки за гласуване, са достатъчно гарантирани”, заяви премиерът.

По думите му няма практическа възможност друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на вота.

„Определени партийни интереси искат да внушават, че машинното гласуване може да се манипулира и така да дискредитират самото гласуване“, заяви той.

Янев поиска партиите да са по-обрани в говоренето за машините и изборите.

„След като това е вторият пореден избор с масово гласуване с машини, трябва да погледнем какъв е нашият опит при гласуването преди три месеца. Тогава нямаше съмнение с начина на използване на машините. Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация. Призовавам партиите да не внушават, че машинният вот е ненадежден. Той е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати“, посочи премиерът.

Миграционният натиск

„Миграционният натиск е относително постоянен през последния месец, месец и половина. Още през лятото взехме мерки, резултати има. Тенденцията е относително да се запазват числата на преминаващите. В момента има съвместна операция, която се изпълнява между МВР и Министерството на отбраната. Около 350 военнослужещи се намират в района на българо-турската и българо-гръцката граница. Част от тях патрулират, а по-голямата част са заети с практически действия по възстановяване на целостта на преградното съоръжение“, поясни Янев.

Бюджетът за 2022г.

„Намираме се в такава ситуация, че при липса на редовно правителство и парламент бюджетната процедура на практика не е спазена от гледна точка на сроковете, заложени в закона. Независимо от това служебният кабинет изготвя бюджетната рамка. След изборите, когато бъде сформирано Народното събрание, този проект на бюджет ще бъде внесен. Това, което ще предложим ще е консервативно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет – да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери“, каза още премиерът.

Служебният кабинет ще предложи и реален бюджет за АПИ, допълни министър-председателят.

„Практиката в предходните години е била такава, че в бюджета на Пътната агенция се е залагала сума, която далеч не е достатъчна за нуждите от пътни ремонти. Грубите сметки показват, че необходимите средства за пътното поддържане е между 1,5-2 милиарда лева на годишна база“, поясни служебният премиер.