Въвеждат „зелен сертификат“ при наличие на антитела (ВИДЕО)

710

Официално: Хората с антитела ще получат „зелен сертификат“

Мярката ще влезе в сила от четвъртък. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Изискването е изследването да бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

Удостоверението ще важи само на територията на страната, уточни Кацаров.

Праговата цифра ще бъде 150 на BAU на ml.

„Зеленият сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде режеща, ще бъде 150 на BAU на ml“, каза д-р Радка Аргирова.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани“, каза Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конкретни фиксирани тестове за антитела.

„Изискването е те да са с „Т“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела“, обясни тя.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.