Д-р Кацаров: Мерките се спазват, не заради глобите, а защото хората са приели нещата сериозно

112

По думите на здравния министър през последните седмици има нотка на оптимизъм, въпреки, че това е най-тежката вълна до момента

„Знам, че не е лесно в този момент да станеш и да заявиш позицията си. Тази криза в момента е най-тежката от всички, които преживяхме до сега. Броят на заразени на седмична база е с 30% по висок от предишните вълни. Вече сме в третия месец на тази вълна, докато предишните две продължаваха около 2 месеца“. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Това далеч не е само здравна криза, тя има и икономическо измерение, има и доста по-големи измерения отвъд. Струва ми се, че има и дълбоки духовни измерения“, каза още Кацаров.

„Може би след провеждането на изборите страстите ще стихнат. Има и нотки на опитимизъм в това, което става през последните седмици. Откакто въведохме зеления сертификат, над 200 000 души вече са си поставили първа доза, заяви Кацаров и допълни: „Почти всички инспектори от Регионалните здравни инспекции споделиха, че се спазват противоепидемичните мерки и то не заради контрола, не защото се страхуват, че ще бъдат санкционирани, а защото голяма част от хората са осъзнали сериозността на нещата, правят като осъзнат избор“, допълни здравният министър.